Deve Sütünün Etken Maddesi SilyMarin
Yüksek protein diyetleri, yağlı yemekler, alkol ve sedef hastalığı gibi karaciğeri zorlayan unsurlar sıkıntı yaşamamıza sebep olabilir. Böyle durumlarda sıkı bir karaciğer destek ürünü işimize çok yarayabilir.
SilyMarin (Carsil, Milk Thistle)
Milk Thistle güney ve batı Avrupa'nın dağlık bölgelerinde ve Amerika'nın bazı bölgelerinde yetişir. Yıllardan beri emziren annelerin sütünü artırmak ve karaciğer fonksiyonlarını düzeltmek için kullanılmaktadır.
Bitkinin Bileşimi: Bitki birçok yararlı maddeler taşımaktadır. Bunlardan bir kısmının vücuttaki rolleri tesbit edilebilmişken, diğerleri araştırılmayı beklemektedir. Flavonlar: %1.5 ile %3 silymarin taşırlar. Başlıca silybin, silydanin, silychiristine, isosilychristine ve türevleri, silybin in tri-to pentamerleri. Diğer başlıca bileşenler taksifolin, quercetin, kaempherol, %20-30 yağ asitleri (%60 linoleik, %30 oleik, %9 palmitik), tocopherol,steroller, %25-30 protein ve müsilaj ihtiva eder.
Bitkinin Kullanılışı: Milk Thistle karaciğeri koruyucu özelliklere sahiptir ve eskiden beri sindirim sistemi sorunlarında ve karaciğer takviyesinde kullanılmaktadır. Ayrıca Milk Thistle hepatitte, sirozda, karaciğer yağlanmasında ve yağlanmanın sebep olduğu karaciğer deformasyonlarının önlenmesinde kullanıldığı gibi, hazmı kolaylaştırmak ve sedef tedavisinde de kullanılmaktadır.
Karaciğerin Korunması ve Yenilenmesi: Silymarin bilinen en etkili karaciğeri koruyan maddedir. Silymarin bilinen en etkili karaciğer toksini olan (deathcap mantarı ve alkol) maddeler ile işlevsel olarak yarışmaktadır. Silymarin karaciğer toksinlerinin hücre içine girmesini önleyerek (hepatositlerin dış membranlarını) ciğer hücrelerinin zarını değiştirir. Bu zarı stabilize edici hareket Milk Thistle ekstrelerinin anti-oksidan ve detoksifiyan (toksin temizleyici) etkilerinin sonucudur. Silymarin'in siroz hastalarının bağışıklık sistemini de güçlendirdiği görülmüştür. Protein sentezini artırarak, karaciğer ve hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır. Dolayısı ile yeni hücrelerin çoğalarak eskilerin yerini alması ile karaciğer yenilenebilmektedir.
Antioksidan Etki: Silymarin güçlü bir antioksidandır. Karaciğeri hücrelerdeki glutathion azalmasına karşı korumaya yardım eder. Glutathion hormonlarının, ilaçların ve kimyasal maddelerinin atılımını sağlamaktadır. Milk Thistle'daki flavonoidler fazla superoksitleri nötralize eder ve hücrelerin zarar görmesini önler.
Sindirim: Milk Thistle, yağların emilimini sağlayan safra akımını arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca safra kesesi taşlarından korur ve oluşumunu önler. Böylece safra salgısını artırmış olur.
Sedef: Milk Thistle leukotriene sentezini kısıtlayarak sedef hastalığının yardımcı tedavisinde kullanılır. Karaciğer fonksiyonlarını geliştirerek karaciğeri toksinlere karşı korur.
Antienflamatuvar Etki: Silymarin karaciğerde enflamasyona sebep olan belirli enzimlerin etkilerini kısıtlar. Bu sebepten silymarin siroz ve hepatit gibi karaciğerde enflamasyona sebep olan hastalıkların tedavisinde yardımcı (tedaviyi destekleyici) olarak kullanılır.
Güvenlik: Normal dozlarda bilinen her hangi bir yan etkisi yoktur. Silymarin çok fazla miktarda kullanıldığında hafif derecede laksatif etki meydana getirir. Hamile kadınlar Milk Thistle almadan önce doktora danışmalıdır.
Diğer İlaçlarla Kullanımı: Diğer ilaçlarla herhangi bir etkileşim bildirilmemiş olup her ilaçla birlikte alınabilir.
Bitkinin Kullanımı: Bitkinin meyveleri kullanılır. Günde 300-600 mg. bitki ekstresi kullanımı tavsiye edilir.