Eşek Sütü Sağımı ve Satımı
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zübeyde Öner, eşek sütünün anne sütüyle benzer özellikler taşıdığını söyledi. Eşek sütünün dünyada en çok Çin’de üretildiğini belirten Prof. Dr. Öner, şöyle konuştu:
“Eşek sütü üretimi Avrupa’da da yaygınlaşmaya başladı. Bizim ülkemizde de kıymete bindi. Bunun en önemli nedeni anne sütüne çok yakın özellik göstermesi. Şeker ve protein açısından anne sütüne çok benziyor. Eşek sütünde lizozim ve laktozi dediğimiz maddeler var. Bu maddeler vücudun savunma sistemini güçlendiriyor dolayısıyla vücutta tümör oluşumunu engelleyici faktör olduğu da yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş durumda. En önemli özelliği kuru madde açısından anne sütüne yakın olmasıdır. Protein değeri anne sütüne yakın. Yağ değeri anne sütünden daha düşük. Eşek sütünde çoklu doymuş yağ asitlerinin daha fazla olduğunu görüyoruz.”
Eşek sütü ilaç kullanımında ve kozmetikte çok eski zamanlardan bugüne kullanılmakta olan doğal bir üründür. Bugünkü bilimsel araştırmalara göre eşek sütü bize doğal bir miras olduğunu bilim adamları kabul etmiştir. Eşek sütü anne sütüne en yakın bir bileşim içerir ve bu yüzden faydaları saymakla bitmez. Günümüzde eşek sütünü dondurarak kurutma yöntemiyle doğallığından hiçbir şey kaybetmeden uzun süre saklayabiliyoruz. Kullanmak istediğimizde daha rahat ve sağlıklı bir şekilde kullanıp faydalanabiliyoruz.
Diğer sütlere göre eşek sütü farkları:
Yüksek oranda C vitamini (2.2mg/100ml)
3 kat daha fazla Omega 3
İdeal ölçüde Omega3/Omega6 oranı
Önemli ölçüde bağışıklık sistemini arttırır.
4 kat daha az yağ oranı
3 kat daha az sodyum (anne sütü gibi)
Daha yüksek kalsiyum/fosfor oranı (anne sütü gibi)
Doğal Lizozim (bakterilere karşı etkili bir koruyucu) enzimi bulunmaktadır.
Doğal hipoalerjenik (Alerji yapmaması için)
Bütün bu farklılıklar eşek sütünde bulunmaktadır.